Onzekerheden, twijfels en angsten bij koude acquisitie

Onzekerheden, twijfels en angsten bij koude acquisitie

Koud bellen doe ik al bijna dertig jaar. Maar ook ik heb af en toe nog mijn onzekerheden, twijfels en angsten en daar schaam ik me niet voor. Wat kun je daarvan leren als jij ze ook hebt?

Sinds begin jaren tachtig ben ik bezig met koude acquisitie. Mensen bellen die ik niet ken en proberen daar afspraken mee te maken. In de loop der jaren heb ik door mijn ervaring daarin natuurlijk mijn ‘eigen weg’ gevonden en heb ik een bepaalde routine in de manier waarop ik het aanpak.

Onzekerheden en twijfels

Maar zo af en toe heb ook ik, na al die jaren en de vele duizenden telefoontjes die ik gepleegd heb,  onzekere momenten. Een moment waarop ik het ook iets warmer krijg onder mijn oksels dan normaal, waarop mijn stem een lichte trilling krijgt en ik soms niet uit mijn woorden kom.  En ja hoor, ook ik word nog regelmatig ‘afgebekt’ in een gesprek, weet ik even niet hoe ik met een bepaald bezwaar om moet gaan of lukt het totaal niet om langs die assertieve secretaresse te komen. En het MA-DI-WO-DO-syndroom  (van uitstel tot afstel…) is soms ook op mij van toepassing.  Af en toe heb ik er gewoon helemaal geen zin in om mensen te bellen, omdat ik chagrijnig ben, te kort geslapen heb of gewoon daarom…

Herkenbaar voor je?

Omgaan met onzekerheid

Hoe kun je daar nu mee omgaan als je vindt dat de zaken die ik hierboven beschreven heb wel heel erg op jou van toepassing zijn. Niet af en toe, maar te vaak…

Ik wil je een paar zaken aandragen die mij helpen om die onzekerheden en twijfels in ieder geval binnen de perken te houden.

1.Vlieguren maken

Allereerst is het van belang dat je ervoor zorgt dat je veel, heel veel vlieguren maakt met koude acquisitie. Als je slechts sporadisch er een uurtje aan besteedt, blijft het een enorme berg waar je telkens weer tegenop ziet om te gaan doen. Maar als het een wekelijkse of misschien wel dagelijkse routine wordt, wordt het minder zwaar. Vergelijk het maar met naar de fitness gaan. Als je één keer in de maand gaat, zet het geen zoden aan de dijk wat je daar doet en heb je goede kans dat je vroeg of laat afhaakt. Maar elke week twee of drie keer naar de fitness zorgt ervoor dat je er beter in wordt, je krijgt routine en het is een vast patroon in je agenda geworden.

2. Ook maar een mens…

Wanneer je de prospect die jegaat bellen bovenaardse krachten gaan toebedelen, hem of haar op een voetstuk plaatst, dan wordt de drempel om te bellen erg hoog. Maar wanneer je je realiseert dat de ander aan de lijn ook gewoon een mens is, die ook ’s avonds op de bank zit bij zijn of haar partner, naar het toilet moet net als jij en ik en in het weekend langs de lijn staat bij de sport van de kinderen, dan voelt dat heel anders. Dan voelt het als een mens-tot-mens, in plaats van een mens-tot-godheid contact.

3, Tefal

Wanneer je een keer, net als ik, op een hele vervelende manier afgebekt wordt door een prospect. Op een manier die je laat stotteren, zweten en laat twijfelen over je reden van bestaan, dan moet je proberen dat gesprek van je af te laten glijden. Je moet een Tefal-laagje aanbrengen op je ziel, het gesprek gewoon van je laten afglijden en het vooral niet persoonlijk aantrekken. Je wordt namelijk niet persoonlijk afgewezen, maar jouw propositie, jouw bedrijf, jouw dienst of product, DAT wordt afgewezen. NIET jijzelf…

Conclusie

Koude acquisitie is voor menigeen geen dagelijkse kost en behoort vaak niet tot de favoriete bezigheden op het werk. Soms steken twijfel, onzekerheid en angsten de kop op. Door het gewoon veel te doen, de ander niet op te hemelen en door de afwijzing niet persoonlijk op te vatten wordt het ook voor jou een behapbare taak.

Back To Top
Zoeken

Ontdek de Virtuele Acquisitie Assistent

Krijg hier toegang tot je eigen ChatGPT Acquisitie Assistent die je helpt met al je vragen over acquisitie

Vraag de VAA op!